Termijn

Hoe lang duurt het voordat de scheiding definitief is?

Als je via mediation of ieder met een eigen advocaat afspraken hebt gemaakt die zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, dan hoeft een echtscheidings procedure niet veel tijd in beslag te nemen.

Een verzoekschrift en het echtscheidingsconvenant zullen bij de rechtbank worden ingediend waarna de rechter de echtscheiding na ongeveer vier weken zal uitspreken. De echtscheidingsbeschikking moet dan worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Daarmee is de echtscheiding een feit. De onderhandelingen die leiden tot het echtscheidingsconvenant kunnen uiteraard wel enige tijd duren.

Als jullie geen overeenkomst bereiken zal een van jullie een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. Daarop moet de ander binnen een termijn van maximaal 10 weken reageren. Binnen enkele maanden daarna volgt een mondelinge behandeling in de rechtbank. Tijdens die mondelinge behandeling kun je een toelichting op je standpunten geven. De rechter zal vragen stellen. De uitspraak (beschikking) volgt dan meestal na ongeveer vier weken. Na de beroepsperiode dient de beschikking te worden ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand in de huwelijksplaats en is de scheiding definitief.

 
scheiding
zorgplan
alimentatie
jaarlijkse indexatie
omgang
huwelijkse voorwaarden
vFAS gecertificeerde advocaten
kosten

Folders

  1. UIT ELKAAR EN KINDEREN Een folder over het zorgplan of zorgmodel.
  2. SAMEN UIT ELKAAR Een folder van de vFas over echtscheidingsbemiddeling.
  3. OUDERSCHAPSMODEL OF ZORGMODEL Hier kunt u een voorbeeld van een zorgplan bekijken.
  4. ALIMENTATIE Hier kunt u de pdf bekijken van de brochure alimentatie van de Rijksoverheid.
  5. GEZAG Hier kunt de brochure lezen of uitprinten met betrekking tot gezag.
  6. GEDRAGSREGELS VAN DE vFAS. Hier kunt de gedragregels vinden van de vFAS.
omhoog

Disclaimer & Copyright © Mr. K. van Bijsterveld. Webdesign door mind-the-gap webdesign.